Koirien ja kissojen ylipaino - kasvava ongelma
Ylipaino on nykypäivänä länsimaisilla lemmikeillä yhtä yleistä kuin ihmisilläkin. Alueesta riippuen n. 20-60 % koirista ja n. 20-55 % kissoista on ylipainoisia tai sairaalloisen lihavia. Ylipainon terveysriskit ovat hyvin tunnettuja. Ylipaino altistaa lemmikin mm. tuki- ja liikuntaelinsairauksille, sydän- ja hengitystieoireille sekä ihotulehduksille. Myös elimistön hormoni- ja eritystoiminta ja niiden ylläpito häiriintyvät ylipainon myötä, vaikuttaen esimerkiksi verensokerin säätelyyn. Erityisesti kissoilla diabetes mellitus, eli sokeritauti on yleinen seuraus ylipainosta.
VET_Satiety-lans_kissa_2013_450px_lowreso Ylipainon arviointi
Koiran ja kissan ylipainon toteaminen ei ole vaikeaa, mutta pikkuhiljaa tapahtuvia muutoksia omassa lemmikissä on usein vaikea havaita. Ylipainon arvioinnissa käytetään sekä vaakaa että mittanauhaa, mutta myös silmämääräistä arviointia ja tunnustelua. Lemmikin punnitsemisen lisäksi kehon kuntopisteiden (body condition score, BCS) arviointi auttaa hahmottamaan mahdollisen ylipainon määrän. Kuntopisteet määritellään tunnustelemalla rasvan määrää erityisesti kylkiluiden päältä sekä arvioimalla eläimen vyötärön erottuvuutta. Kissoilla ylipaino aiheuttaa usein myös selkeän rasvapatjan kertymisen mahan alle.
Laihdutuksen aikainen ruokinta
Laihduttaessa lemmikin energiansaantia rajoitetaan normaalitarpeeseen verrattuna enimmillään useita kymmeniä prosentteja. Turvallinen laihdutustahti lemmikille on noin 1 % elopainosta viikossa, eli laihdutus kestää käytännössä aina useita kuukausia. Onnistuneen painonpudotuksen jälkeen on tärkeää jatkaa aiempaa kevyemmällä ruokavaliolla, lemmikkien kun tiedetään lihovan herkästi uudelleen laihdutuksen jälkeen.
Sen sijaan että laihduttavalle eläimelle annettaisiin aiempaa pienempi annos normaalia ruokaa, kannattaa painonpudotukseen käyttää vähemmän energiaa sisältäviä ruokavaliota. Laihdutukseen tarkoitetut Royal Canin -ruokavaliot ovat vähärasvaisia ja matalaenergisiä, mutta sisältävät runsaasti valkuaisaineita lihaskunnon ylläpitoon sekä kaikkia tarvittavia suojaravintoaineita oikeassa suhteessa ruoan energiapitoisuuteen ja suositeltuun annostukseen nähden. Ruoan riittävällä kuitupitoisuudella ja oikealla kuitukoostumuksella voidaan ylläpitää lemmikin kylläisyydentunnetta myös laihdutuksen aikana. Riittävän kylläisyydentunteen luominen on tärkeä osa lemmikin ruokahalun säätelyä ja auttaa myös omistajaa pidättäytymään suunnitellussa ruokinnassa, kun koira tai kissa ei vaikuta jatkuvasti nälkäiseltä. Ylipainon määrästä riippuen sopiva ruokavalio löytyy lemmikkien ruokia myyvistä erikoisliikkeistä tai eläinlääkäriasemilta. Mikäli ylipaino on hyvin lievää, voi riittää ruokavalion vaihtaminen ylläpitoruokavaliota kevyempään Light-ruokaan. Suuremman ylipainon ja selkeän liikalihavuuden kohdalla laihdutus on syytä toteuttaa eläinlääkärin valvonnassa, käyttäen laihdutukseen tarkoitettuja, hyvin vähäenergisiä Royal Canin -erikoisruokavaliota. Painonpudotukseen sopivia ruokavaliota löytyy sekä kuivaruokana että säilykkeenä.
VET_Satiety-lans_koira_2013_450px_lowreso Ruokintakäytännöt syyniin
Oikean ruokavalion valinnan lisäksi lemmikin ruokintakäytännöt on syytä tarkistaa. Kaikki ylimääräiset makupalat ja ruoantähteet jätetään pois ja mahdollisiksi palkkioiksi käytetään joko päivittäisestä ruoka-annoksesta sivuun otettua ruokaa tai vähäkalorisia herkkuja. Nämäkin huomioidaan päivittäistä energiansaantia määritettäessä. Ruokintahetken pitkittämiseksi ja monipuolistamiseksi koira ja kissa voidaan ruokkia esimerkiksi aktivointilelujen avulla. Mikäli taloudessa asuu useampi perheenjäsen, on vastuu lemmikin ruokinnasta syytä osoittaa yhdelle henkilölle. Onnistuneen painonpudotuksen varmistamiseksi koko perheen tulee olla sitoutunut projektiin ja myös kotona käyville vieraille on hyvä mainita, että makupalat eivät ole lemmikille sallittuja. Ruokavalion tueksi koiralle suunnitellaan sen kuntotasoon sopiva liikuntaohjelma, sillä pienikin aktiivisuustason nousu auttaa kuluttamaan enemmän energiaa. Kissan kohdalla aktiivisuustasoa voidaan nostaa esimerkiksi säännöllisillä leikkituokioilla.
Paras tapa ehkäistä ylipainon mukanaan tuomia ongelmia on tietenkin pyrkiä hyvään painonhallintaan läpi elämän. Oikeanlainen, iän, koon, elämänvaiheen ja aktiivisuuden huomioiva ruokinta ja riittävän aktiivisuuden varmistaminen ovat iso osa lemmikin hyvinvoinnista huolehtimista. Jos painoa kuitenkin on päässyt kertymään, kannattaa asialle aina tehdä jotain. Tutkimusten mukaan jo 5 % painonpudotus parantaa lemmikin elämänlaatua lihavuuden mukanaan tuomien vaivojen hieman hellittäessä.

Kommentit