Nyyttoni antaa ohjeet uuteen elämään :)

4 viikon ohjeet juuri sinulle!


Ohjeet lainattu Marika Borgin nettisivustosta. Sivusto, jolla kannattaa käydä.


Oletko valmis ryhtymään sanoista tekoihin? Tässä sinulle hellävarainen ja tehokas kehon ja mielen terveysohjelma, jolla voit asteittain kohentaa elämäsi laatua.
Kuinka monesti oletkaan lukenut ja kuulut hyviltä tuntuvista terveysvinkeistä - ja vilpittömästä halustasi huolimatta jättänyt ne toteuttamatta. Et ole yksin.

Suurin osa ihmisistä on aika hitaita muuttamaan elämäntapojaan, ellei pakko niin sanele. Olemme usein liian mukavuudenhaluisia ja tapoihimme juurtuneita tai sitten emme ole varmoja, ovatko muutokset vaivan arvoisia.

Nyt kuitenkin sinulle tarjoutuu ainutlaatuinen mahdollisuus tehdä elämästäsi entistä terveempi ja nautittavampi asteittain ja hyvin helpolla tavalla. Muutokset ovat pehmeitä ja silti tehoavia.

Noudata tätä kuukauden ohjelmaa ja huomaat aivan kuin itsestään myönteisten muutosten vaikutuksen elämääsi. Havaitset, kuinka paljon parempi olosi on. Kevyempi, valoisampi ja virkeämpi.

Huomaat, että muutokset ovat olleet vaivan arvoisia. Olet tehnyt ne itseäsi varten, et kenenkään painostuksesta etkä pakosta. Siksi sinun on helppoa ja nautittavaa jatkaa uusia elintapojasi ja kohentaa oloasi entisestään.

Jos ohjelmamme etenee sinusta liian vauhdikkaasti, hidasta ihmeessä tahtia. Käytä vaikka puoli vuotta, jos sinusta tuntuu niin paremmalta. Tärkeintä on tehdä muutokset mielellään, vapaaehtoisesti ja tuntien, että ne todella sopivat sinulle.

Lue ensin koko ohjelma läpi. Tee sitten päätös siitä, milloin aloitat. Anna ohjelmalle mahdollisuus todistaa sinulle hyödyllisyytensä, eli pysy päätöksessäsi. Itsesi takia!

Ensimmäinen viikko

Ruokavalio

Maanantaina aloita juustoton viikko. Levitä leivälle kasvistahnaa (luontaistuotekaupasta) tai survottua avokadoa ja laita päälle kukkurallinen tomaattia, kurkkua ja paprikaa. Olosi kevenee kummasti, sillä vähennät merkittävästi eläinrasvojen ja suolan saantiasi. Jos et halua luopua kokonaan juustoista, suosi raejuustoa ja muita tuorejuustoja. Omatekoista juustoa voit tehdä valuttamalla luonnonjogurttia suodattimen läpi. Seoksen voit terästää mielimausteillasi. Kokeile tuoreita yrttejä.

Tiistaina tutustu parsakaaliin, superkasvikseen, joka torjuu tauteja ja pitää pirteänä. Höyrytä se kypsäksi vähässä vedessä ja nauti yrttisuolalla höystetyn oliiviöljyn kera. Pyri nauttimaan reilusti parsakaalia ainakin pari kolme kertaa viikossa. Huomaat pian hyödyn kasvaneena virkeytenä. Myös ihosi kirkastuu.

Keskiviikkona mieti, paljonko juot kahvia päivittäin. Päätä puolittaa määrä viikon loppuun mennessä. Teet itsellesi suuren palveluksen, sillä tutkimusten mukaan kahvissa on monia elimistöä rasittavia ainesosia, jotka kasvattavat kielteistä stressiä. Kahvin aiheuttama keinovirkeys kuluttaa energiavarastojasi. Jos olet teen ystävä, vaihda musta tee vihreään. Sen on todettu olevan hyvin terveellistä ja sisältävän voimakasta antioksidanttia ja bakteereja tappavia aineita. Vihreässä teessä on vähän kofeiinia. Se alentaa veren kolesterolia ja veren sokeria. Japanilaiset vannovat, että vihreä tee on heidän pitkäikäisyytensä salaisuus.

Torstaina tee tilannearvio. Heräätkö aamuisin väsyneenä? Nukuttaako sinua tavallisesti aterioiden jälkeen? Oletko usein ärtyisä ilman erityistä syytä? Nämä kaikki ovat yleisiä oireita tasapainottomasta ruokavaliosta, johon voit saada apua tämän kuukauden vihjeiden avulla.

Perjantaina käy luontaistuotekaupassa ja osta kuivahedelmiä: aprikooseja, taateleita, luumuja ja viikunoita. Nauti muutama aina silloin, kun makeanhimo iskee. Kuivatuissa hedelmissä on runsaasti kivennäisaineita ja kuitua. Parannat hedelmien sulavuutta liuottamalla niitä yön yli vähässä vedessä. Muista pureskella hedelmät hyvin, ette saa turhia ilmavaivoja.

Lauantaina ala pitää yksinkertaista päiväkirjaa syömisistäsi ja olostasi aterioiden jälkeen. Rehellisesti, ilman arvostelua. Tarkoituksesi on tulla tietoiseksi siitä, mitä itse asiassa syöt/jätät syömättä ja miten eri ruuat vaikuttavat sinuun. Jatka päiväkirjan pitoa ainakin viikon ajan. Tulet hämmästymään sitä lisääntynyttä tietoisuutta, jolla lähestyt koko ruokailuasi.

Sunnuntaina katsele ensi viikon uudistus-ohjelmaasi ja innostu siitä. Innostus on tärkeää, sillä sen voimalla jaksat tehdä asioita, joita et muuten viitsisi. Onnittele itseäsi kaikista niistä ruokavalioparannuksista, jotka teit tämän viikon aikana!

Liikunta

Aloita kävelyharrastus. Aluksi riittää kymmenen minuuttia päivässä ja viisi kertaa viikossa. Pidä yllä reipasta tahtia ja nauti luonnosta ympärilläsi. Jos olet reilusti ylipainoinen, aloita tosi hissukseen. Huomaat jo muutaman päivän kuluttua, että hengästyt yhä vähemmän. Tämä jos jokin on palkitsevaa hommaa, jossa tulokset näkyvät pian. Jos harrastat aerobista liikuntaa sisätiloissa, lisää siihen päivittäinen kävelylenkki ulkoilmassa.

Henkinen jumppa

Tarkkaile hengitystäsi tämän ensimmäisen viikon ajan. Tule tietoiseksi siitä, hengitätkö pääasiallisesti pinnallisesti vai syvään. Tiheneekö hengityksesi silloin kun kiihdyt tai hermostut? Hengitä kymmenen kertaa syvään sisään ja pitkään ulos puhaltaen silloin, kun on huono olo, harmittaa, ahdistaa tai kiukuttaa. Taatusti helpottaa. Mieti, mitä olet aina halunnut harrastaa. Vietä muutama hetki miettien, miten voisit toteuttaa unelmasi. Ota selvää aiheesta. Poimi tai osta tuoreita kukkia kotiin ja ihastele niitä mielessäsi ainakin kolme kertaa päivässä.

Toinen viikko
Ruokavalio

Maanantaina jätä voi ja muut ravintorasvat leivältä ja pannulta ainakin tämän viikon ajan. Jos paistat ruokaa, tee se vähässä öljyssä. Jos edellisviikon juustottomuus tuntui sinusta hyvältä, jatka sitä vielä toinen viikko. Paino putoaa kuin itsestään, ja huomaat , että kasvosi ovat entistä sileämmät ja kirkkaammat.

Tiistaina on aika tarkastella suolan käyttöäsi. Olisiko sinulla varaa vähentää? Useimmilla meistä on. Liikasuolan vaarat ovat monet, eivätkä ne todellakaan rajoitu vain korkeaan verenpaineeseen. Nykytutkimus yhdistää runsaan suolan käytön myös osteoporoosiin, moniin verenkiertohäiriöihin, silmävaivoihin, mielenterveydellisiin ongelmiin ja taustatekijäksi stressiin. Älä lisää ruokiin suolaa ja varo suolaisia valmisruokia. Vähäsuolaisuuteen tottuu muutamassa viikossa uskomattoman hyvin. Jos kärsit turvotuksesta ja silmäpusseista, tulet ilahtumaan tuloksista pian.

Keskiviikkona päätä vähentää lihan syöntiä puolella ja lisätä kasvisten määrää puolella. Voit tehdä tämän niin, että syöt lihaa vain joka toinen päivä tai sitten vähennät yksinkertaisesti liha-annoksen puoleen. Vältä makkaraa päättäväisesti, sanoivatpa mainokset mitä tahansa. Makkara ei ole terveytesi ystävä. Elimistösi ei todellakaan halua turhaa suolaa, lisäaineita ja eläinrasvoja. Varmista, että syöt päivittäin tarpeeksi vihanneksia: ainakin yhden kukkuralautasellisen tuoretta salaattia ja annoksen höyrytettyjä tai muuten kypsennettyjä kasviksia. Useimmilla kasvissyöjilläkin on varaa ja hyvä syy lisätä kasvisten osuutta, sillä ruokavalio painottuu aivan liian helposti juustoleipiin, jogurttiin ja hedelmiin.

Torstaina on oikea hetki tutustua yrttiteelaatuihin vaikkapa luontaistuotekaupassa. Jos sinun mielestäsi kaikki yrttiteet maistuvat heinälle, et ole tutustunut herkullisiin hedelmäisiin sekoituksiin. Monet yksittäiset yrttiteelaadut on tarkoitettu käytettäviksi helpottamaan jotain tiettyä vaivaa, eikä niiden maku ole silloin pääasia. Eri juttu kokonaan ovat seurustelujuomat, joiden valinnassa makunystyrät ovat etusijalla.

Perjantaina ota tavaksi juoda paljon vettä. Täytä aamulla iso kannu tai 1, 5 litran limsapullo vedellä ja juo se päivän mittaan. Voit terästää vettä sitruunamehulla. Kun teet tämän viikon ajan siitä tulee tapa, josta et enää luovu. Useimmat meistä eivät juo riittävästi vettä. Voit tarkistaa asian katsomalla virtsasi väriä. Jos se on tumman keltaista ja sameaa, on sinun erityisen tärkeää juoda reippaasti enemmän vettä. Maito, virvoitusjuomat ja alkoholipitoiset nesteet eivät korvaa vettä!

Mieti tarkkaan suhteesi alkoholiin. Ole mahdollisimman rehellinen itsellesi. Paljonko juot viikoittain? Onko alkoholista tullut tärkeä/tärkein tapasi rentoutua? Alkoholi kohtelee naisen elimistöä paljon kovemmin kuin miehen. Alkoholi vanhentaa ennenaikaisesti, sekoittaa hormonitoimintaa, lihottaa ja rasittaa suuresti maksaa. Se aiheuttaa naiselle nopeasti henkisen ja fyysisen riippuvuuden. Pyri juomaan korkeintaan muutama lasillinen viiniä tai muutama pullollinen olutta viikossa. Vältä väkeviä kokonaan. Vietä ainakin kerran vuodessa täysin raitis kuukausi. Maksasi todella ansaitsee sen.

Lauantaina valmista itsellesi herkullinen salaatti vaikkapa jonkin Voi Hyvin -lehdessä olleen ohjeen mukaan. Nauti päivittäin pääaterioilla vain salaattia, mutta niin paljon kuin vatsa vetää.

Sunnuntaina ota tavaksi kiittää ruuasta ennen kuin alat syödä. Se edistää ruuansulatusta ja tekee ihmeitä sielulle. Muistathan, että ruokapöytä on vihoviimeinen paikka riidellä, väitellä tai mököttää. Moiset tuntemukset sotkevat kehomme kyvyn erittää ruuansulatusentsyymejä. Ruoka jää vatsalaukkuun kuin kasa kiviä.

Liikunta

Tee entistä pidempiä ja vauhdikkaampia kävelyretkiä. Kävele ainakin 20 minuuttia ja katso, että vauhti on sen verran reipas, että sinun tulee lämmin ja sydän pompottaa ainakin osan matkaa. Ihastele luontoa ympärilläsi ja nauti siitä, että voit kävellä turvallisessa ja puhtaassa ympäristössä. Se on harvinainen etuoikeus nykymaailmassa.

Henkinen jumppa

Kokeile yhden päivän uutis- ja televisiopaastoa. Tarkkaile oloasi ja kuuntele ihanaa, rentouttavaa musiikkia. Jos tunnet jääväsi jotain vaille, on paasto enemmän kuin paikallaan. Ethän halua olla moisista asioista. Aamuin ja illoin, kun makaat sängyssä, hengitä syvään ja rauhallisesti ainakin 30 kertaa. Laita vaikka kirja alavatsan päälle ja hengitä niin, että kirja kohoaa ja laskee selvästi. Voit pidättää hengitystä vähän aikaa sisään- ja uloshengityksen välissä. Se selkeyttää ajatuksiasi ja auttaa sinua kuuntelemaan sisäistä ääntäsi paremmin. Älä jätä tätä ohjetta väliin!

Kolmas viikko

Ruokavalio

Maanantaina olosi pitäisi olla selvästi kevyempi ja virkeämpi, jos olet noudattanut ohjeita kahden edellisen viikon aikana. Jos et ole saanut juurikaan mitään aikaiseksi tällä rintamalla, niin älä arvostele itseäsi vaan aloita nyt uudestaan. Juo ainakin kaksi kupillista yrttiteetä päivässä. Yritä tosissasi vieroittautua kahvista.

Tiistaina on juuri oikea hetki päättää, että korvaat ainakin yhden viikoittaisen liha-aterian kasvisaterialla. Aloita vaikka tänään. Huomaat olosi olevan kaikin puolin vireämpi.

Keskiviikkona et kaipaa enää mitään, minkä tiedät olevan itsellesi haitaksi. Mielesi ei tee enää tällä viikolla pikaruokia eikä makeaa - sokerisia virvoitusjuomia, makeisia tai leivonnaisia. Et tunne jääväsi mistään paitsi, teethän tämän päätöksen itsesi takia ja vapaaehtoisesti.

Torstaina innostut kokeilemaan jotain herkulliselta tuntuvaa kasvisruokaa lehtemme ohjeiden mukaan. Kutsut ystävän tai vaikka useammankin nauttimaan kanssasi. Jos perhe ei ole järin ihastuksissaan, älä anna sen masentaa. Omapahan on menetyksensä.

Perjantaina kannattaa kokeilla yhden päivän paastoa. Juo ainakin kolme litraa yrttiteetä päivän aikana. Annat ruuansulatuksellesi ihanan tauon ja näet selkeämmin, mikä suhteesi ruokaan on. Hyvä idea on nauttia ainakin kolme kuppia kamomillateetä. Kamomilla on upea yrtti, joka rauhoittaa ja puhdistaa suolistoa. Miellyttikö tämä yksi paastopäivä sinua? Harkitse, että pidät vakituisesti yhden paastopäivän viikossa tai kuukaudessa.

Lauantaina syö aamiaiseksi oikea terveysannos: marjoja ja hedelmiä sekä kourallinen manteleita tai auringonkukansiemeniä, joita olet liottanut yön yli.

Sunnuntaina syö erityisen hitaasti ja huolellisesti pureskellen. Ota mallia vaikka lehmistä. Opit tietoisen syömisen taian, joka parantaa ruuansulatusta ja hermoja ja lisää ravintoaineiden imeytymistä. Kannattaa ehdottomasti kokeilla!

Liikunta

Pidennä kävelylenkkejäsi. Olet varmasti oppinut jo nauttimaan päivittäisistä kävelylenkeistäsi. Pidennä niitä tällä viikolla ainakin puoleen tuntiin. Harkitse panostavasti kunnon kävelylenkkareihin ja houkuttele ystäväsi mukaan kävelemään. Jos ei kukaan lähde kanssasi, mutta haluaisit silti seuraa, hanki koira tai lainaa naapurin hauvaa. Koirien kanssa on kiva ulkoilla, sillä ne näyttävät esimerkkiä siitä, kuinka eletään jokaisessa hetkessä täysin rinnoin.

Henkinen jumppa Ravitse sieluasi. Tee lista innostavista ja henkisesti ravitsevista kirjoista, jotka haluat lukea lähitulevaisuudessa. Hanki niistä yksi ja ala lukea sitä joka päivä ainakin kymmenen minuutin ajan. Sielun ruoka on vähintäänkin yhtä tärkeää kuin varsinaiset ateriat. Soita ystävälle tai sukulaiselle, josta et ole kuullut pitkään aikaan tai jonka tiedät kaipaavan hyvää kuuntelijaa. Kuuntele ilman kommentteja, kunnes tunnet, että toinen on todella saanut sanottua sanottavansa. Jatka uutispaastoasi mieluiten koko viikon ajan.

Neljäs viikko

Ruokavalio
Maanantaina tutki keittiön kaapit tarkkaan. Heitä tai anna pois kaikki vanhat ruokatarvikkeet, joita et käytä tai joiden tiedät olevan sinulle haitaksi. Siivoa keittiö. Jatka edellisviikkojen ruokavihjeitä.

Tiistaina osta kylmäpuristettua oliivi- tai rypsiöljyä. Korvaa niillä kaikki entiset ravintorasvat ja öljyt. Voit käyttää niitä monipuolisesti salaateissa ja muussa ruuanlaitossa. Sekoita tilkkaan oliiviöljyä yrttejä ja hiven valkosipulia ja sivele leivälle. Et kaipaa voita tai muita rasvoja!

Keskiviikkona on aika miettiä, millä makeutat elämääsi. Valkoinen sokeri on terveytesi kannalta kaikkein huonoin, vaikkakin halvin vaihtoehto. Onneksi makoisia vaihtoehtoja on runsaasti. Osta pullo kotimaista hunajaa ja pullo vaahterasiirappia. Näitä saat suurista ruokaliikkeistä. Luontaistuotekaupoissa on vielä paljon lisää valinnanvaraa.

Torstaina mieti aamiaistasi.

Oletko nälkäinen aamuisin? Jos et, niin älä pakota itseäsi syömään ennen kuin todella tunnet siihen tarvetta. Anna elimistöllesi aikaa puhdistautua yön jälkeen.
Sinä, joka nautit runsaan voileipäaamiaisen, kokeile seuraavaa herkullista ja tervehdyttävää vaihtoehtoa. Hauduta kokojyväpuuro ja nauti se marjojen, banaaniviipaleiden ja soijamaidon kera. Mausta tilkalla hunajaa.

Perjantaina pitää opetella käyttämään monipuolisesti yhtä uutta kasvista. Aloita vaikka punajuuresta. Raasta raakaa tai keitettyä punajuurta ja nauti yrteillä, soijakastikkeella ja piparjuurella höystetyn luonnonjogurtin kera. Tee punajuurista keittoa tai pataa tai yksinkertaisesti laita leivän päälle meheviä keitettyjä punajuuren viipaleita. Punajuuri on upea superjuures täynnä tervehdyttäviä antioksidantteja. Punainen väriaines ehkäisee syöpää ja kohentaa verisuonistoa.

Lauantaina päätä, että tästä lähtien valitset vain kokojyväleipää, -puuroa ja jauhoja. Näin teet aimo harppauksen eteenpäin hyvinvointisi tiellä. Synttärikakut ansaitsevat vielä valkoiset jauhonsa, mutta niiden käyttö vain ryövää sinulta mahdollisuuden saada merkittäviä määriä B-vitamiineja hyödyksesi. B-vitamiinit pitävät hermosi hyvässä kunnossa.

Sunnuntaina on tilinteon hetki. Miten nämä neljä viikkoa ovat sujuneet sinulta syömisen puolesta? Oletko edelleen lukenut vain ohjeet ja jatkanut entiseen tahtiin? Oletko tehnyt jo useimmat muutokset? Miltä ne ovat tuntuneet? Ovatko ne lisänneet hyvinvointiasi vai stressiäsi? Ole oikein rehellinen itseäsi kohtaan. Onnittele itseäsi jokaisesta saavutuksestasi. Älä turhaan kuluta voimiasi arvostelemiseen, jos et ole ollut "mallimuuttuja". Et ehkä ollut vielä henkisesti valmis. Kyllä sekin päivä tulee.

Liikunta

Kävele ainakin 45 minuuttia kerrallaan. Kävely on todella tehokasta koko kehon terapiaa. Tässä vaiheessa olet toivottavasti jo täysin koukussa, etkä luopuisi päivittäisistä lenkeistäsi mistään hinnasta. Pidennä siis lenkkiäsi vielä varttitunnilla.

Jotta kuntosi kohoaisi, katso, että hengityksesi kiihtyy ja sydämesi lyöntitiheys lisääntyy merkittävästi ainakin joksikin aikaa kävelyn kestäessä.

Henkinen jumppa

Toivottavasti olet ollut paljon entistä tietoisempi hengityksestäsi näiden neljän viikon ajan. Mitä rauhallisemmin ja syvemmin hengität, sitä helpompi sinun on pysyä tyynenä ja mieleltäsi selkeänä. Hengityksellä on suora yhteys mielialaamme. Olisi hienoa, jos voisit osallistua joogakurssille. Siellä opit ehkä kaikkein tärkeimmät hyvinvointikeinosi: oikean hengitystekniikan. Miltä tuntui lyhyt uutispaastosi? Harkitse tarkoin, miten haluat elämäsi kallisarvoiset minuutit kuluttaa. Televisiosta tulee toki paljon hyviäkin ohjelmia, mutta tarkkaile ettei ruudun anti vie aikaasi kaikilta ihanilta harrastuksilta.

Tutkimusten mukaan uutisten masentava anti vaikuttaa meihin yllättävän kielteisesti. Se jopa vähentää itseluottamustamme omassa elämässämme! Siksi teet viisaasti, jos rajaat masentavien tietojen tulvan minimiin. Maailma ei ole yhtään parempi paikka, vaikka tietäisit jokaisen hirmumyrskyn, murhan, kapinan ja onnettomuuden.

Vietä hiljainen hetki itsesi kanssa. Mieti niitä ihmisiä, joille olet vihainen, katkera tai loukkaantunut tai jotka ovat kielteisiä sinua kohtaan. Pyri antamaan itsellesi ja heille anteeksi ja päästämään irti menneistä. Paha mieli synkentää elämäämme ja vie meiltä paljon voimia. Teet itsellesi suuren palveluksen, kun et kanna moisia myrkyllisiä tunteita sisälläsi, vaikka ne olisivat kuinka oikeutettuja tahansa.

Hemmottele itseäsi upealla kukkakimpulla ja osta toinen jollekin, joka vähiten sitä osaisi odottaa.

Lisää laatua elämään


Oletko sinä yksi niistä, joka luit nämä oheiset läpi ja totesit tekeväsi jo suurimman osan suosituksistamme? Voit olla ylpeä itsestäsi. Jotta sinäkin voisit parantaa entisestään elämäsi laatua, tässä sinulle lista asioista, jotka ovat hyvin suositeltavia. Poimi sieltä sellaiset, jotka tuntuvat sopivan sinulle.

Osta luonnonmukaisesti viljeltyä ruokaa aina kun se on mahdollista. Pyydä kauppiastasi hankkimaan luomukasviksia, -marjoja ja - valmisteita ja etsi käsiisi lista paikallisista tuottajista. Tee viikonloppuretki luomutilalle ja tapaa ruokasi tuottajat. Arvostat syömisiäsi aivan toisella tavalla. Kun suosit luomua, teet todellisen luonnonsuojeluteon.
Kehitä kasviskokkikykyjäsi. Mitä herkullisempia ruokia osaat laittaa, sitä todennäköisemmin et sorru pika- ja valmisruokiin. Käytäntö on paras opettaja, ja tietenkin hyvät ruokaohjeet(esim. Voi Hyvin - keittokirjasta). Perehdy juomavetesi laatuun. Jos se on monin kemikaalein käsiteltyä tai vähänkin muutoin kyseenalaista, harkitse sijoittavasi putkistoon laitettavaan vedenpuhdistajaan. Niitä saa nykyisin kohtuuhintaan. Veden laadulla on terveydellemme suuri merkitys, sillä nautimme sitä päivittäin merkittäviä määriä.

Opi hiljentymään ja rauhoittumaan ennen ruokailua. Näin parannat ruuansulatustasi ja nautit syömisestä enemmän. Ja mitä paremmin pureskelet ruokasi, sitä paremmin imeytyvät ravintoaineet. Ota ruokailussasi huomioon vuodenajat. Pyri nauttimaan pääasiallisesti meneillään olevan sesongin tuotteita ja huomaat eläväsi paremmin tässä hetkessä. Saat myös tuoreempaa ruokaa, joka on todennäköisesti vähemmän käsiteltyäkin. Nauti säännöllisesti jotain vahvistavaa ja puhdistavaa yrttiuutetta, jossa on vaikkapa nokkosta, väinönputkea, voikukkaa ja/tai siankärsämöä. Tällaisista tuotteista on hyötyä vain, jos todella muistat ottaa niitä päivittäin ainakin muutaman viikon ajan. Laita siis pullo näkyviin vaikkapa keittiön pöydälle.

Aloita kuivaharjaus. Olet varmasti kuullut sen siunauksista. Hanki hyvä harja tai ota omasi vihdoin käyttöön. Muutama minuutti rivakkaa harjausta ennen suihkua, ja huomaat jo viikon kuluttua ihosi hehkeytyneen ja olosi kohentuneen. Älä unohda metsäntuoksuisia kävelylenkkejä, vaikka olet aktiiviliikkuja ja tässä esitellyt kävelyohjeet ovat tuntuneet lepsuilta. Muista salikäyntien ja juoksulenkkien lomassa pysähtyä ihastelemaan luonnon ihanuuksia vaihtuvina vuodenaikoina. Sitä ei mitata kasvaneena kuntona, vaan lisääntyneenä mielenterveytenä.

Osaathan pysähtyä ja hiljentyä ainakin kerran päivässä. Mietiskely kuulostaa hienolta, mutta on loppujen lopuksi hyvin yksinkertaista. Ole vain hiljaa paikallasi tekemättä mitään. Jos tämä on sinulle vaikeaa, olet ehdottomasti pysähtymisen tarpeessa. Ryhdy hyvän mielen kylväjäksi. Kannusta ja arvosta ääneen ainakin yhtä ihmistä päivässä. Aivan kuin kasvit kukoistavat saadessaan yksilöllistä huomiota, puhkeavat ihmiset kukkaan, kun he saavat arvostusta ja myönteistä huomiota. Voit aloittaa vaikka itsestäsi.

Ala pitää päiväkirjaa. Se on loistotapa saada ajatukset selkiytymään. Päiväkirja ottaa vapaaehtoisesti kantaakseen kaikki murheesi. Se on huokea psykologi, joka auttaa sinua eteenpäin elämässäsi.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Oma Fanimuki

Ilvesmäen keittiöideoita...