Kissa katsoo yläviistoon taivasta kohti.
Kuva: Jukka-Pekka Tyhtilä / Yle
Kissaan liitettävät stereotypiat omanarvontuntoinen, itsenäinen ja omapäinen eivät kuvaa kissaa kovinkaan hyvin, sanoo tutkija, asiantuntija Helena Telkänranta.
– Ihminen joka ei ole kovin tottunut havainnoimaan kissan ilmeitä ja eleitä ja vivahteikasta, mutta pienieleistä kommunikointia, saattaa kokea kissan etäiseksi ja oman tiensä kulkijaksi, kuvaa Telkänranta.
Todellisuudessa kissa on sosiaalisempi kuin uskotaan. Sen keskustelueleet ja ilmeet vain ovat hienovaraisia: korvan liikahduksia ja asennon muutoksia. Ne jäävät helposti huomaamatta jopa omistajalta.
Kissalla on kymmeniä erilaisia eleitä ja ilmeitä, joilla on erilainen merkitys.
- Tutkija Helena Telkänranta

Kissa voi tuntea olonsa araksi ja varautuneeksi vaikkapa vieraan lähestyessä tai katsoessa kissaa suoraan silmiin. Silloin arka kissa reagoi avaamalla silmänsä tavallista pyöreämmiksi ja väistäessään silittämään pyrkivää kättä lipaisee samalla kielellään kuonoa. Tätä elettä kissa käyttää myös, kun se yrittää pitää itsensä rauhallisena vaikka tuntee olonsa epävarmaksi.
– Kissalla on kymmeniä erilaisia eleitä ja ilmeitä, joilla on erilainen merkitys. Niiden huomaaminen vaatii harjaantumista, sanoo tutkija.

Kiintymys syntyy jo pentuaikana

Itsenäiseksi miellettävä kissa myös kiintyy ihmiseen. Kiintymyksen lujuus riippuu osittain siitä, kuinka paljon hyviä kokemuksia ihmisistä kissa on saanut pentuaikanaan. Sosiaalistuminen ja kiintymys vaativat luottamusta.
– Kissan tapa olla yhdessä omistajansa kanssa on hyvin samantyyppinen kuin se, miten kissanpentu on yhdessä emonsa kanssa, kuvailee Helena Telkänranta.
Pidemmän poissaolon jälkeen lemmikki voi vaikuttaa loukkaantuneelta. Todennäköisimmin kyse on Telkänrannan mukaan hämmennyksestä: tilanne on yllättävä ja kissa joutuu järjestämään tapahtuneen uudestaan mielessään.
Kissoja voi myös kouluttaa esimerkiksi agility-harrastukseen siinä kuin koiriakin. Tosin kaikki kissat eivät ole tottuneet vieraisiin paikkoihin, kissoihin tai ihmisiin - joten agility kannattaa jättää niille, joita outo ei pelota.

Kommentit